relatiecoaching

Relatiecoaching

Het leven samen is een sleur, inclusief de seks, en je partner lijkt lichtjaren verwijderd van de persoon op wie je ooit verliefd werd.

Wanneer ga je in relatiecoaching of wat zijn nu problemen waarmee je mijn praktijk kunt binnenstappen?

Dit zijn in mijn praktijk de meest voorkomende issues:

Deze lijst is echter niet volledig. Mijn algemene stelregel is dan ook: “Wanneer een probleem in jullie relatie steeds erger blijkt te worden, is het tijd om naar een relatietherapeut te gaan.” Als mensen samen in een negatieve spiraal zitten, is het namelijk moeilijk om er zelfstandig nog uit te komen.

Bovendien duurt de tocht naar boven een stuk langer als je onderaan begint. Als je er op tijd bij bent, zijn de problemen over het algemeen ook gemakkelijker op te lossen.

Relatieproblemen ontstaan als een veilige hechting ver te zoeken is.

Daar gaan dan ook bijna alle ruzies over. Eigenlijk is ruziemaken vaak: zeggen dat je je niet meer geaccepteerd voelt.

Begin jaren 80 drong het in de psychologie door dat het hechtingsproces niet alleen een belangrijke rol speelt in de relatie tussen ouders en kinderen. Ook partners hechten zich in meer of mindere mate aan elkaar, wat hun gedrag weer beïnvloedt.

Hoe veiliger je gehecht bent aan je partner, hoe beter je relatie. Als je weet dat je partner van je houdt zoals je bent en je weet dat je altijd bij elkaar terecht kunt, dan is er sprake van een wederzijdse veilige hechting.

Essentiel voor een goede relatie zijn de drie B’s:

In de therapie gaan we samen patronen in jullie relatie herkennen en doorbreken.

Door emoties en spanningen praat je op een bepaalde manier met elkaar. Door jullie te laten ondervinden wat emoties met je doen , krijg je meer vat op de relatie.

Het opnieuw open stellen naar elkaar is van belang om elkaar weer in een nieuwe vorm te “zien”.

Wanneer jullie elkaar opnieuw “zien” kan ook de uitkomst zijn dat jullie de relatie zouden willen beëindigen. En kunnen we met elkaar gaan kijken hoe jullie dat het liefste zouden willen.

We denken dat we in de liefde geluk zoeken, maar waar we in werkelijkheid op uit zijn, is vertrouwdheid.

We streven ernaar om in onze volwassen relatie de gevoelens op te roepen die we zo goed kennen uit onze jeugd. Het is essentieel dat we in de therapie aandacht besteden aan wat jullie denken, voelen en zien in het heden. Maar vaak heeft alles wat dwars zit te maken met het verleden. Alleen door naar binnen te kijken kunnen we er achter komen waarom jullie je slecht voelen in de relatie.

 

D.m.v. verschillende interventies zullen we steeds dieper bij de kern van het probleem komen zodat er antwoorden zullen opduiken.

Interventies kunnen zijn:

Nadat het eerste contact is gelegd, bijvoorbeeld via het contactformulier op deze website, en we een afspraak hebben gepland, ontvangt ieder een eigen intakeformulier ter voorbereiding, Deze wordt voor de eerste afspraak teruggemaild. Als jullie met z’n tweeën komen, raad ik, als dat mogelijk is, aan om de formulieren uit te wisselen.

Jullie gaan met jezelf en elkaar aan de slag. Alles met het doel om meer inzicht te krijgen in wat er werkelijk speelt. Soms adviseer ik dat het noodzakelijk is dat jullie een individuele sessie hebben met mij, omdat er processen spelen bij diegene die meer aandacht vragen. Hoe lang een traject duurt hangt af van je eigen doelstellingen. Jullie hebben de vrijheid om de coaching op elk moment te stoppen en terug te komen als jullie daar weer behoefte aan hebben.

Nota bene: Jullie zijn natuurlijk ook heel welkom als jullie relatie lekker loopt en jullie een verlangen hebben naar verdieping.

Boekentips: